3 dagen in Barcelona – Gaudí, de man die de stad bouwde – dag 2

Barcelona von icathing

Meer dan welke andere stad ter wereld, is Barcelona beroemd om zijn architectuur. Dag 1 van je 3 daagse tour van Barcelona zal je een kijk hebben gegeven op de oorsprong van deze reputatie, en je hebt al eeuwen van Catalaans vakmanschap gezien, samen met de aandacht voor detail in de oudste delen van de stad.

Maar om te zien hoe deze wortels zich hebben ontwikkeld en gekanaliseerd in de briljante verbeelding van de beroemdste zoon van Barcelona, ??Antoni Gaudí, moeten we uitwijken van de oude stad en naar het moderne L’Eixample gaan. Je zult in staat zijn om te zien hoe het Modernisme, de beweging die het meest geassocieerd wordt met Gaudí, een unieke erfenis heeft achtergelaten die het uiterlijk van Barcelona ook vandaag de dag nog bepaalt.

Hospital Sant Pau bij Menes on the rocks   Hospital de Sant Pau

10:00 – ‘s werelds sierlijkste ziekenhuis?

Je begint de dag net ten noorden van L’Eixample bij Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Dit prachtige werk is ontworpen door Lluís Domènech i Montaner (probeer dat maar eens achterstevoren te zeggen!) Die ook de architect was achter het Palau de la Música Catalana, wat we op dag 1 hebben gezien. Het werd als ziekenhuis gebruikt tot 2009, en nu wordt het gebouw omgebouwd tot museum en cultureel centrum. Het is de eerste van een aantal UNESCO Werelderfgoederen die je vandaag zult tegenkomen. Neem een ??Engelstalige rondleiding door dit opmerkelijke gebouw om 10:00 uur, maar vergeet niet om vooraf te reserveren.

11:00 – een meesterwerk in de maak

Neem een ??10-minuten durende wandeling langs een gebouw in Barcelona dat je letterlijk niet mag missen – Gaudí’s magnum opus, de basiliek van de Sagrada Familia. Met zijn bijna onvoorstelbare oog voor detail heeft dit liefdeswerk Barcelona meer getekend dan enig ander gebouw. In de loop der tijd heeft het altijd ofwel aanbidding of afkeer ingeboezemd (George Orwell betreurde het feit dat het niet werd afgebroken net als veel andere kerken tijdens de Spaanse Burgeroorlog).

Gaudí’s bedoeling toen hij de Sagrada Família creëerde, was om zijn onrustige stad te verlossen door een puur en schitterend artistiek werk te maken. Hij wilde niet alleen de glorie van zijn god vieren, maar de hele schepping. Als gevolg hiervan, zie je hoe dichter je bij het gebouw bent steeds meer details. Neem minstens een uur om het gebouw met een veelheid van beelden te bewonderen, zoals de bronzen deur naar de kerkgevel van de Passie, en om het enorme drama van de Geboorte van Christus aan de voorgevel te waarderen.

La pedrera van Jaume Meneses   Het beroemde La Pedrera

12:30 – wie zou wonen in een huis als dit?

Aan de glamoureuze Passeig de Gràcia, is het volgende wonder op de hit lijst van Gaudí te vinden: La Pedrera, ook bekend als Casa Milà. Het werd ontworpen in opdracht van een rijk Catalaans stel, om te pronken met de rijkdom die hen berucht had gemaakt in de samenleving van Barcelona. Het resultaat was een vreemde golvende structuur. De bizarre schoorstenen, gebogen ramen en smeedijzeren balkons zijn geestverruimend, en een beeld dat je waarschijnlijk jaren bij zal blijven. Ga naar het dak voor een aantal foto’s, bekijk een gerestaureerd appartement op de bovenste verdieping en krijg een grondige kijk in het leven en de werken van Gaudí in het Espai Gaudí museum.

13:30 – tijd voor tapas

De kans is groot dat je nu honger hebt. Maar wandel net voor de lunch nog even over de Passeig de Gràcia en geniet van de gevels van de Manzana de la Discordia (het blok van onenigheid), waar drie structuren ontworpen door de beroemdste exponenten van het Modernisme strijden om uw aandacht: van Gaudí, Cadaflach en Montaner.

Goed, nu eten. Parallel aan de Passeig de Gràcia vind je de met bomen omzoomde straat Rambla de Catalunya. Er zijn talloze eetgelegenheden aan deze modieuze laan, met lunchprijzen die meestal niet hoger zijn dan 20 euro per persoon. Als je trek hebt in Iberische ham, is Mesón Cinco Jotas gespecialiseerd in deze lekkernij en andere tapas gerechten, of als je liever tapas eet in een meer eigentijdse vorm, ga dan naar Taller de Tapas. Probeer een tafel te krijgen in de schaduw van de bomen langs de Rambla de Catalunya en neem de tijd om al kauwend de Modernista klassiekers van deze ochtend nog eens door te nemen.

Parc Guell van flashcurd   Salamander fotijn

15:00 – een wandeling door het park

Op dit punt zou je kunnen denken dat je alle werken van Gaudí wel gehad hebt, maar een van zijn meest geliefde creaties, Parc Güell, moet nog komen. Dit psychedelische stadspark beslaat ruim 15 hectare en is gelegen aan de rand van het centrum.

Om daar te komen na de lunch neem je gewoon de metro bij de halte Diagonal en vervolgens lijn drie tot Lesseps. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar de ingang van het park. Het park project werd gesponsord door de excentrieke ondernemer Eusebi Güell, en moest een miniatuurstad worden voor de rijkste burgers van Barcelona. Gezien de omvang van dit plan is het waarschijnlijk niet verwonderlijk dat het nooit is voltooid.

Vandaag de dag is het een van de meest populaire groene ruimtes in de stad, bezaaid met terrassen en sculpturen van mozaïek, waaronder de iconische Salamander fontein. (In feite is deze zo iconisch dat je misschien in de rij zult moeten staan voor een fotomoment.) Het park heeft een fantastisch uitzicht over de hele stad en er zijn talloze rustige hoekjes waar je de rest van de middag kunt ontspannen.

17:00 – loungen op het plein

Als je nog steeds popelt om meer van de stad te leren kennen, kun je op weg terug naar het centrum van Barcelona door de wijk Gràcia dwalen. Tegenwoordig is deze wijk een geliefde plek voor bohemiens, vol met leuke boetiekjes en kleine bars en restaurants. Op een gegeven moment was het een afzonderlijk dorp van Barcelona, ??voordat L’Eixample verbonden werd aan de oudste delen van de stad, en het voelt nog steeds als een levendige kleine stad. Je ziet veel van de lokale bevolking socialiseren op de rustige pleinen – de ideale plek om tot rust te te komen als de avond valt en om te reflecteren op de tweede dag van je driedaagse tour door Barcelona.

Wij garanderen u dat u de laagste prijs betaalt voor uw appartement op het internet – anders krijgt u het dubbele van het verschil terug. Vul gewoon uw gegevens in en het wordt geregeld.

Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona Accommodatie in Barcelona

APPARTAMENTEN ZOEKBOX
Aankomst:
Vertrek:
Accommodatie:
Zone
Gebied:
Volwassenen (>17)
Kinderen Baby's (<2)
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here